BURCU YANAR/ ÖZEL HABER
Turizm sektörü, bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla rahat bir nefes aldı. Sektör temsilcileri 9 günlük tatilin öğrencilerin ara dönem tatili ile birleşmesiyle adeta ikinci bir bayram yaşadı. İzmir’in gözde turizm merkezlerinden Çeşme’de otellerin doluluk oranı yüzde 71’e ulaştığını söyleyen Çeşme Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge, bayramın bereketli ve güzel geçeceğini ifade etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç de, geçen yıla göre bazı artışlar olduğunu belirtirken İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin ise bayram tatilinin 9 güne çıkarılması kararının herkese kaos yaşattığını vurguladı. Ayrıca, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan ise İzmir’in turizmdeki çıkış yolunun yabancı turistte olduğunu vurguladı.
Çeşme'de doluluk yüzde 71
Çeşme Boyalık Beach Otel Genel Müdürü Orhan Belge, “Şu anda Çeşme’de açık otellerde yüzde 71 oranında bir doluluk var. Bu oran yukarıya doğru gidiyor. Alaçatı’da yüzde 50 ama her gün değişiyor rakamlar. Bu bayramın bereketli ve güzel geçeceğini umuyorum. Rezervasyonlar an be an artıyor. Bayram ile sömestr tatilinin aynı zamana denk gelmiş olması da güzel oldu. 9 günlük tatil de bizim çok işimize geldi. Ege’yi rahatlattı. İnşallah Çeşme’de güzel bir bayram ve sömestr dönemi yaşayacağız” dedi.
Okulların tatil olması ve 9 gün bayram tatilinin çok iyi denk geldiğinin altını çizen Belge, “Türk vatandaşı olarak son dakika rezervasyonlarını seviyoruz. Diğer yabancı ülkedeki vatandaşlar gibi üç-beş ay önceden plan yapmayız. Bunu yıllardır biliyoruz. Pandemi döneminden sonra bu durum daha da arttı. Özellikle çocuklu aileler bayramın ve sömestr tatilinin çakışması nedeniyle en azından rahat bir nefes aldılar. İnşallah 2025 yılı hem Türkiye için hem dünya için barış ve huzur yılı olur” açıklamalarına yer verdi.
Yüzde 10’un üzerinde artış
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Kıvanç Meriç de, “Geçen seneki bayrama göre aslında bir artış var. Bayram tatili sezonun erken başlangıcı olarak görüldüğü için otellerde güzel indirimler de yapıldı. Zaten sezon girişi olarak son Ramazan ayını yaşıyoruz. Önümüzdeki sene Mart ayının ortasına denk gelecek. Özellikle sahil otelleri Ramazan ayına hazır olmayacak. O sebeple bu dönemi değerlendirmek önemli. Ramazan dönemi olarak düşündüğümüzde geçen seneye göre yüzde 10’un üzerinde bir artış söz konusu olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Yıllık plan şart
Başkan Meriç, şöyle devam etti: “Son dakika açıklanan 9 günlük tatil duyurusu keşke bir ay öncesinden yapılmış olsaydı. O zaman planlamalar daha değişik olurdu. Ama her zamanki gibi son 48 saat kala ne için alındığını bilmediğimiz, turizmci açısından iyi olmayan bir karar oldu. Turizmcilerin yıllık bir takvime ihtiyacı var. Hem sektör olarak hem de tüketiciler olarak bu daha olumlu bir etki yaratacaktır. Yıl içerisinde hangi günlerde tatilimiz var, hangi günler işe gitmeyeceğiz buna göre ailemizle bir planlama yapalım. Son dakika alınan kararlar kimseye bir şey ifade etmiyor” diye konuştu.
Bilgin: Son dakika kaosu yaşandı
İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizmi Derneği Başkanı Korhan Bilgin, bayram tatilinin 9 güne uzatılması kararının geç açıklanmasının kaos yaşattığını belirterek, “Turizmle ilgili portalları incelediğimde tamamen durumun kötü olduğunu görüyorum. 9 günlük bayram tatilini bu kadar geç açıklamak tamamen rezalet bir karar. Rezervasyon yaptıracak zaman yok. Yeni destinasyonlar hazırlayacak vakit yok. Vatandaşlara 9 gün için tur hazırlayacak bir süre yok. Ayrıca bir kaos var. 9 günlük tatil kamu personeli için açıklandı ama özel sektör çalışanları ne yapacağını bilmiyor. Son dakika açıklamasının vermiş olduğu kaosu yaşıyoruz. Bu da hem turizmciler için hem otelciler için hem acenteciler için hazırlıksız bir süreç oldu” dedi.
Tercan: İzmir’in çıkışı yabancı turistte
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan ise yurtiçi turizmin pek hareketli olmadığına dikkat çekerek, “Malum Türkiye’de genel bir ekonomik sıkıntı var bu sebeple yurt içi turizm hareketliliği kısıtlı. Buna rağmen bayramda yüzde 70 seviyelerinde bir doluluk bekliyoruz. Ancak İzmir mutlaka kendini yabancı turizm fuarlarında tanıtıp yabancı turist getirmeli. İzmir’in çıkışı yabacı turistte saklı. İzmir mutlaka yabancı turisti çekmek için çalışmalar yapmalı. İzmir turizmi ancak yabancı turist gelirse kalkınabilir. Yabancı turistin de tabii ki bayramla ilgisi yok. Şu an için bayramda insanlar bütçesi el verdiğince 3 yıldızlı otel, 5 yıldızlı otel, pansiyon gibi tercihlerde bulunacaklar. Türk insanı zaten genel olarak bayramlarda son günlerde rezervasyon yapar. O yüzden 9 günlük bayram tatilinin geç açıklanmasının çok büyük bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Oteller genellikle bayramdan 1-2 gün önce dolar” sözlerini kullandı.