Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çocuk ve gençlerin sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak amacıyla Türkiye genelinde 23 bin okul, yurt ve etüt merkezinin yemekhane ve kantinlerinde kapsamlı gıda denetimlerine başlandığını duyurdu. Bu denetimlerin, güvenilir gıda erişimini artırmak ve öğrencilerin sağlığını korumak için kritik bir adım olduğunu belirtti.
Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği
Bakan Yumaklı, Dünya gazetesinin düzenlediği "Sürdürülebilir Tarım ve Su Kaynakları Yönetimi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, tarım sektörünün sürdürülebilir yönetimi için yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Dünyada son dönemde yaşanan ekonomik belirsizlikler, jeopolitik gerginlikler ve teknolojik değişim rüzgarlarının, tarımsal üretimin daha verimli ve etkin kullanılmasını zorunlu kıldığını ifade etti. Ayrıca, pandeminin ve çeşitli coğrafyalardaki savaşların, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha vurguladığını söyledi.
Nüfus artışı ve gıda ihtiyacı
Yumaklı, dünya nüfusunun 1960 yılında 3 milyar civarında olduğunu, gelecek 26 yıl içinde bu sayının 10 milyara çıkmasının beklendiğini belirtti. Türkiye’nin 1960’ta 27 milyon olan nüfusunun 2050 yılı itibarıyla 105 milyonu geçeceği öngörülüyor. FAO verilerine göre, bu süreçte yüzde 50 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç olacağını ifade etti. Bu verilerin, Bakanlığın projeksiyonları ve vizyonu için önemli bir temel oluşturduğunu kaydetti.
Tarımsal üretim ve sözleşmeli üretim
Yumaklı, “Bir karış toprağın dahi boş kalmaması için hiç durmadan çalışıyoruz,” diyerek tarımsal üretim alanlarının kayıt altına alınacağını açıkladı. Ülkenin tarımsal üretim potansiyelini artırmak amacıyla üretim planlaması ve sözleşmeli üretim için mevzuat altyapısını güçlendirdiklerini dile getirdi. İşlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılması için gerekli düzenlemelerin de yapıldığını vurguladı.
Denetim süreci ve uygulamalar
Bakan Yumaklı, çocukların ve gençlerin sağlıklı gıdaya erişimlerinin sağlanması için yeni bir denetim süreci başlattıklarını belirtti. Türkiye genelindeki yaklaşık 23 bin okul, yurt ve etüt merkezinin yemekhane ve kantinlerinde, bu hafta başı itibarıyla denetimlerin başladığını söyledi. Denetimlerin 2 hafta süreceğini ve 81 ilde 8 binden fazla personel tarafından gerçekleştirileceğini aktaran Yumaklı, denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere en ağır cezaların uygulanacağının altını çizdi. “Denetimlerden elde edilen verileri, hileli ve sağlığı tehlikeye atan ürünlerle ilgili olarak anlık olarak internet sitemizde yayınlıyoruz” dedi.
Tarım Orman Şurası ve gelecek stratejileri
Bakan Yumaklı, su ve sulama yatırımlarının gıda arz güvenliğinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, son 22 yılda 10 binden fazla su ve sulama tesisi için 2,4 trilyon lira kaynak kullanıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı avantajlara dikkat çekti ve “New York’tan Tokyo’ya kadar 16 farklı saat dilimindeki pazarlara aynı gün ulaşma imkânına sahibiz” ifadelerini kullandı.
Ülkenin tarım potansiyelini ortaya çıkarmak için tüm paydaşların katılımıyla ortak bir fikir birliği oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Yumaklı, 4. Tarım Orman Şurası’nın 2025 yılı Nisan ayında gerçekleştirilmesinin planlandığını duyurdu. Bu şurada, tarım ve ormancılık alanında gelecek 10 yılda nelerin beklediği tartışılacak ve yeni stratejilerin geliştirilmesi amaçlanacak.