Her yıl 1 Nisan’da, insanları şaşırtan, güldüren ve bazen de şüpheye düşüren o meşhur şakalar başlar. Ancak bu gelenek, yalnızca eğlenceli anlar yaratmakla kalmaz, tarih boyunca birçok kültürün, inancın ve efsanenin birleştiği bir noktadır. Peki, 1 Nisan şakalarının kökeni ne? Neden tam olarak bu tarihte şaka yapıyoruz? 1 nisan şakası nasıl ortaya çıktı? İşte merak edilen detaylar…

1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine komik şakalar yaparak şaşırtması bir gelenek haline gelmiştir. 1 Nisan şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler yer almaktadır.

SON DAKİKA: CHP'li Deniz Yücel ve Murat Bakan trafik kazası geçirdi SON DAKİKA: CHP'li Deniz Yücel ve Murat Bakan trafik kazası geçirdi

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocak’a aldırdığını duyurur. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir. Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Türkiye, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ