Özellikle Tip 2 diyabet hastalarında sıkça rastlanan bu hastalığın sinsi bir şekilde ilerleyebildiğini ve genellikle ileri safhalarda fark edildiğini ifade ediyor.

Yapay zeka kısırlığa çözüm oluyor! Yapay zeka kısırlığa çözüm oluyor!

Görme Kaybına Neden Olan Süreçler

Prof. Dr. Erakgün, diyabetik retinopatinin görme merkezinde kanama ve ödeme yol açarak görme kaybına hatta körlüğe neden olabileceğini belirtiyor. Vücudun gözdeki oksijen yetersizliğini telafi etmek için istenmeyen yeni damar oluşumuna yol açtığını ve bu durumun sağlıksız damarlar ve kanamaya neden olduğunu ifade ediyor.

Tedavi Seçenekleri ve Önemi

Tedavi açısından ise, Prof. Dr. Erakgün, diyabetik retinopati için farklı yöntemlerin kullanılabileceğini belirtiyor. OCT ve Göz Anjiyosu gibi tanı yöntemleri ile ödem ve istenmeyen damar oluşumlarının belirlendiğini ve tedavi planının buna göre oluşturulduğunu ifade ediyor. İğne tedavisi, lazer tedavisi ve Vitrektomi gibi yöntemlerin sıklıkla kullanıldığını belirtiyor.

Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Rolü

Hastaların diyabetik retinopatiyi kontrol altına alabilmek için yaşam tarzı değişikliklerine önem vermeleri gerektiğini vurguluyor. Sağlıksız beslenme, obezite ve hipertansiyon gibi faktörlerin diyabetik retinopati üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor ve bu faktörlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirtiyor.

Editör: Egemen Sayın