TCMB'nin yeni enflasyon tahmini

  • 2024 yılı sonu: %38 (önceki tahmin: %36)
  • 2025 yılı sonu: %14 (değişmedi)
  • 2026 yılı sonu: %9 (değişmedi)

Karahan'ın açıklamalarından öne çıkanlar

Enflasyon son dönemde yukarı yönlü seyretmiştir. Son 3 ayda enflasyonun öngörülerimizden de yüksek seyrettiğini görüyoruz.

Reel ücret artışları talebi destekledi. Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu görüyoruz.

4 yılda ürün denetiminde rekor rakam! 4 yılda ürün denetiminde rekor rakam!

Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ediyoruz. Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlamaktadır.

Tüketicilerin enflasyon beklentilerinin seviyesi yüksek olmakla birlikte son dönemde düşüş kaydetti.

Kararlarımızın enflasyon beklentilerinde iyileşme sağlayacağını, piyasa beklentileri ile ara hedefimiz arasındaki farkın kapanacağını öngörüyoruz.

Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek.

Mart toplantısında yaptığımız ilave parasal sıkılaştırma, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına güvenini artırmış ve rezervlere olumlu yansımıştır.

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e güncelledik. 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk.

Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde, belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz.

Dikkat edilmesi gerekenler

Merkez Bankası, enflasyonun kontrol altına alınması için sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini açıkladı.

Enflasyon tahmininin 2 puan artırılması, enflasyonla mücadelenin zorlaştığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz artırımı yapmaya devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi