Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Serdar Günaydın uyardı: "Yetişkin cerrahisiyle çocuk cerrahisi birbirinden tamamıyla farklı. Bu nedenle çocukların ameliyatını gerçekleştirecek hekimlerin bu konuda uzman olmaları tercih edilmeli. Aynı zamanda çocuk kalp cerrahisi yapılan merkezlerde, yoğun bakım şartlarının mükemmel olması da gerekir."

Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Serdar Günaydın, ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi verdi: "Ameliyattan sonra çocuğunuz yoğun bakım ünitesine alınır. Burada kalma süresi, ortalama 2-4 gün. Ancak son kararı çocuğun durumuna göre doktoru belirler. Yoğun bakımdan pediatri servisine çıkarılır. Bazı çocuklarda ameliyat reaksiyonu olarak birkaç gün sonra ateş görülebilir. Eğer ateş devam ederse doktorunuz bazı testlerin yapılmasını isteyebilir. Ameliyat sonrası dönemde uykusuzluk, can sıkıntısı, uykudan yüksekten düşüyormuş gibi aniden sıçrayarak uyanma, sinirlilik, tahammülsüzlük, kolay duygulanma, konsantrasyon bozukluğu, olayları dışarıdan izleme ve algılamada zorlanma gibi şikayetler olabilir. Bunlar anestetik ilaçlara ve yaşanan strese bağlıdır. Çoğunlukla 4-6 hafta içinde kendiliğinden geçer. Odaya ziyaret saatlerinde ziyaretçi kabul edilebilir. Ancak ziyaretçilerin kalabalık olmamasına dikkat edilmeli ve ziyaretin kısa sürede bitmesi sağlanmalı. Taburcu olmadan önceyse ameliyatın sonuçlarını kontrol etmek amacıyla bazı incelemeler yapılabilir.
Yaşam kalitesi kalp anomalilerinin önemli bir kısmı tamamıyla düzeltilebilir. Bir kısmındaysa ancak rahatlatıcı girişimler yapılabilir. Tam düzeltilen kalplerin yaşam beklentisinin, normal insanlara benzer olacağını söylemek mümkün. Hayat kalitesi açısından da önemli bir fark olması beklenmez. Ancak hastaların bir kısmında, tamirde kullanılan yöntem ve materyallere bağlı olarak, ileriki yıllarda yeniden cerrahi girişimlere gereksinim duyulabilir. 
Evde yapılacaklarÇocuğun kullanması gereken ilaçları zamanında ve eksiksiz içirin. Duş aldırabilirsiniz ancak ameliyat yarasının iyileşmesi için uzun süreli sabun temasından kaçınılmalı. Sağlıklı şekilde beslenmesi sağlanmalı, abur cuburdan uzak tutulmalı. Aşırı yağlı, tuzlu veya şekerli yiyecekler verilmemeli. Yumuşak ve hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli. Yanında sigara içilmemeli."

Yetişkin cerrahisinden farklı

Yetişkin cerrahisiyle çocuk cerrahisi birbirinden tamamıyla farklı. Bu nedenle çocukların ameliyatını gerçekleştirecek hekimlerin bu konuda uzman olmaları tercih edilmeli. Aynı zamanda çocuk kalp cerrahisi yapılan merkezlerde, yoğun bakım şartlarının mükemmel olması da gerekir.
Erişkin kalp cerrahisinde ortalama 80 kiloluk bir hasta ameliyata alınırken, çocuk cerrahisinde ağırlıkları 2-3 kg.'dan başlayan hastalar söz konusu. En önemli farksa, çocuklarda kalbin içindeki yapının bir bölümünün değil, temelinin değiştirilmesi. Çocuğun ameliyat sonrası yoğun bakım dönemi ve takibi de erişkine göre farklılık gösterir. Çocuk kalbinde, aslında olmayan bir fonksiyonun gerçekleşmesi için ameliyatlar yapılır.
 
Kalp rahatsızlığı ve gebelik

Kalbinde hafif bir kusur bulunup başarılı bir ameliyat geçiren hastaların çoğu doğal bir gebelik dönemi sonrası normal doğum yapabilir. Ancak bazı doğumsal kalp hastalıklarında hamilelik, sağlık açısından tehlikeli olabilir. Bu yüzden doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması gerekir. Genel olarak toplumda doğumsal kalp hastalığı olanların çocuk doğurma ihtimali 100 doğumda 1 olarak gerçekleşir.