Bilim insanları gizemi çözdü! "O ağaçları koruyun" Bilim insanları gizemi çözdü! "O ağaçları koruyun"

Şaşırtıcı bir şekilde, Mardin’deki kaçak elektrik tüketiminin, 1.2 milyon hanenin ve 4 milyon 800 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğu belirtiliyor. Bunun ekonomiye yıllık zararı ise 6 milyar 250 milyon lirayı buluyor.

Dicle Elektrik, Mardin’de önemli yatırımlar yapmasına rağmen kaçak kullanım nedeniyle şebekenin zorlanmaya devam ettiğini açıklıyor. 10 yılda 3 milyar 200 milyon liralık yatırım yapılmasına rağmen, Derik ve Kızıltepe’de şebekenin tamamen çökme riski bulunuyor. Yeni yatırım döneminde ise 1 milyar TL’ye yakın bir yatırım daha planlanıyor.

Mardin’de tarımsal sulama elektrik tüketimini ciddi şekilde artırıyor. Özellikle sulama döneminde, tarımsal sulama abonelerinin günlük tüketimi üç katına çıkıyor. Ancak bu durum, şebekeyi aşırı yüklemeye ve kaçak kullanıma neden oluyor.

Dicle Elektrik, kaçak kullanıma karşı mücadelede kararlı. Ancak 35 bin abonenin 5 bin 600’ü borçlu durumda ve kaçak kullanım devam ederse, Kızıltepe ve Derik’te enerji verilmeme riski var. Bu durum, kırsalda faaliyetleri olumsuz etkiliyor ve elektrik dalgalanmalarına neden oluyor.

Kaynak: Haber Merkezi