İbrahim Reisi'nin ölümünün arkasında Mossad mı var? İbrahim Reisi'nin ölümünün arkasında Mossad mı var?

Avrupa Birliği ülkeleri parlamentolarındaki kadın milletvekili oranı her yıl artıyor, ancak hala yeterli seviyeye ulaşılmış değil. Bu trend, dünya genelinde de benzer şekilde devam ediyor.

Avrupa Parlamentosu'nda kadınların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında İspanya, Finlandiya, Lüksemburg, İsveç ve Letonya bulunuyor. Bununla birlikte, dünya genelinde kadınların parlamentolarda çoğunlukta olduğu sadece altı ülke var: Ruanda, Küba, Nikaragua, Meksika, Yeni Zelanda ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Kadınlar siyasi kararlılık liderliği

Kadınların siyasi karar alma süreçlerindeki liderliği, politika inşa sürecini olumlu yönde etkiliyor. Araştırmalar, kadınların liderlik ettiği konseylerde alınan kararların, erkeklerin liderlik ettiği konseylere kıyasla daha kapsamlı ve toplum için daha faydalı olduğunu gösteriyor. Örneğin, Hindistan'da kadınların liderlik ettiği konseylerde içme suyu projelerinin sayısının, erkeklerin liderlik ettiği konseylere kıyasla önemli ölçüde daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Cinsiyet Kotaları

Cinsiyet kotaları, kadınların siyasette daha fazla temsil edilmelerine önemli ölçüde katkı sağlıyor. Yasal olarak aday kotası bulunan ülkelerde, kadınların parlamentolardaki temsili bu tür bir mevzuatın bulunmadığı ülkelere kıyasla önemli ölçüde daha yüksek.

Kadınların siyasi açıdan en zorlu ortamlarda bile parlamentodaki kadın grupları aracılığıyla toplumsal cinsiyet eşitliği, şiddetin önlenmesi, ebeveyn izni, çocuk bakımı, emeklilik, ve seçim reformu gibi konuları ele aldığı gözlemlenmiştir.

Editör: Sedef Didem Ezme