Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak Ziyareti

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra bugün Irak'a ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan, bu ziyaret kapsamında Bağdat'ın yanı sıra Erbil'de de temaslarda bulunacak.

Obezite ve Alkol | Genç Yetişkinlerde Bağırsak Kanseri Riskini Artırıyor Obezite ve Alkol | Genç Yetişkinlerde Bağırsak Kanseri Riskini Artırıyor

recep tayyip erdoğan

Görüşmeler ve Heyet

Erdoğan, Bağdat'ta Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed al Sudani ile görüşecek. Ziyaretine Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın gibi isimlerin de bulunduğu geniş bir heyetle katılacak.

Masada Hangi Konular Var?

PKK Sorunu

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda en önemli adımlardan biri Irak topraklarının PKK'dan temizlenmesi.

Ortak Harekât Merkezi

Irak ve Türkiye arasında varılan uzlaşma ile kurulması planlanan Ortak Harekât Merkezi, Stratejik Çerçeve Belgesi içinde yer alacak. Merkezde, Irak Merkezi Hükümeti, Bölgesel Yönetim ve Türkiye'den askerlerin görev alması bekleniyor.

Türkiye'nin Irak Sınırında Üs Bölgeleri

Türkiye'nin Irak sınırında üs bölgeleri kurulması ve bölgenin güvenli hale getirilmesi de masada olan konulardan biri.

türkiye cumhurbaşkanı

Ulaştırma, Enerji, Tarım

İmzalanacak anlaşmalar arasında ulaştırma, enerji ve tarım gibi konular da yer alacak. Bu anlaşmaların somut adımlara dönüştürülmesi bekleniyor.

Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Kerkük-Yumurtalık boru hattının yeniden çalışmaya başlaması konusu da ele alınacak.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

Fidan'ın Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ziyaret sırasında 20'den fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatların tamamlandığını belirtti. Amacın bölgesel istikrar, refah ve kalkınma sağlayacak bir ilişki ağı oluşturmak olduğunu ifade etti.

Editör: Nurican ALBAYRAK