Bu beklenmedik hamle, Çin'in internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştirma ve yabancı teknoloji devlerine baskı uygulama çabalarının bir parçası olarak görülüyor.

Çin hükümetinin emriyle Apple, Meta'nın sahip olduğu popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ı ve Twitter benzeri Threads uygulamasını Çin App Store'dan kaldırdı. Bu beklenmedik hamle, Çin'in internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştırması ve yabancı teknoloji devlerine baskı uygulaması olarak yorumlanıyor.

Neden Yasaklandı?

Çinli yetkililer, WhatsApp ve Threads'in uçtan uca şifrelemesine işaret ederek ulusal güvenlik için tehdit oluşturduğunu iddia ediyor. Bu şifreleme sayesinde, mesajların içeriği yalnızca gönderen ve alıcı tarafından görülebiliyor. Bu durum, hükümetin platformlardaki iletişimi izlemesini ve potansiyel olarak sansür uygulamasını zorlaştırıyor.

Ne Demek Bu?

Milyonlarca Çinli kullanıcı artık WhatsApp ve Threads'e erişemeyecek. Bu yasak, kullanıcıları büyük ölçüde yerel olarak geliştirilen alternatif mesajlaşma uygulamalarına yönlendirecek. Bu durum, Çin'deki dijital iletişim ortamını önemli ölçüde etkileyebilir ve internet üzerindeki ifade özgürlüğünü kısıtlayabilir.

iPhone kullanıcılarına alarm şoku! | sabahları uyanamayabilirsiniz iPhone kullanıcılarına alarm şoku! | sabahları uyanamayabilirsiniz

ABD ile Gerginlik Tırmandırıyor mu?

Bu hamle, ABD'de TikTok gibi Çinli uygulamaların milli güvenlik riski oluşturup oluşturmadığı tartışmaları devam ederken, iki ülke arasındaki gerginliği daha da tırmandırabilir. Bazı uzmanlar, Çin'in bu hareketini, ABD'nin potansiyel olarak TikTok'u yasaklamasına karşı misilleme olarak değerlendiriyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK