Eber Gölü'nde Nadir Görülen Bir Çiçek: Eber Sarısı

Afyonkarahisar sınırlarındaki Eber Gölü kıyısında yetişen 'Eber sarısı' çiçeği, baharın gelişiyle birlikte tekrar görünmeye başladı. Bu özel çiçek, dünya üzerinde yaklaşık 18 bin baklagiller türü içinde tek çiçekten 3 meyve veren nadir bir tür olarak biliniyor.

Önemli Bir Genetik Kaynak: Eber Sarısı

Eber sarısının tek çiçekten 3 meyve verme özelliği, onu eşsiz bir genetik kaynak haline getiriyor. İçeriğinde bulunan antioksidan ve antimikrobiyal maddeler sayesinde ilaç sanayisinde de kullanılan bu çiçek, Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından koruma altına alınmış durumda.

Afyon'da miniklere trafik güvenliği eğitimi Afyon'da miniklere trafik güvenliği eğitimi

Koparanlara Ağır Cezalar

Ancak, bu özel bitkiyi koparanlar için cezalar oldukça ağır. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Eber sarısını koparanlara 244 bin 315 lira ceza kesiyor. Bu yüksek cezanın amacı, nadir bir bitki türünün korunması ve yok olmasının önlenmesidir.

Eber Sarısı Hakkında Bilgiler

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve AKÜ Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DOKOBİM) Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber sarısının özelliklerini şu şekilde açıklıyor: "Bitkiyi özgün kılan en önemli özelliklerden biri de tek çiçekten 3 meyve vermesi. Boyu ortalama 30-85 santimetreye kadar uzuyor. Eber sarısı, otsu ve yıllık çalı formunda bir özelliğe sahip türümüz."

Editör: Nurican ALBAYRAK